Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev


Objavljeno: 25. 11. 2019     Avtor: Staša Pirkmaier
starejši_zaposleni

V okviru projekta bodo partnerji na področju aktivnega in zdravega staranja zaposlenih, zlasti starejših od 45 let, oblikovali in implementirali celovit poslovni model ravnanja s starejšimi delavci za delodajalce v kohezijski regiji Zahodna Slovenija. Osrednja zamisel projekta gradi na konceptu zdrave organizacije in na modelu zdravih delovnih mest Svetovne zdravstvene organizacije. Ta koncept opredeljuje štiri dimenzije zdravega delovnega okolja, na katerih je treba načrtno in kontinuirano izvajati aktivnosti v organizacijah: fizično delovno okolje, psihosocialno delovno okolje, osebni zdravstveni viri delavca ter sodelovanje organizacij z lokalnim in širšim družbenim okoljem. Zdravo delovno mesto je opredeljeno kot tisto, kjer zaposleni in delodajalec sodelujeta v procesu stalnega izboljševanja z namenom varovanja in promocije zdravja ter varnosti in dobrega počutja zaposlenih za zagotavljanje trajnostnih delovnih mest – in prav vzpostavljanje zdravega delovnega mesta je osrednji cilj projekta.

Vabljeni k sodelovanju!

V sklopu projekta se bodo partnerji prednostno usmerili v mala in srednja podjetja. Podprli bodo 110 podjetij, od tega 100 malih in srednjih podjetij ter 10 velikih podjetij. Namen projekta je, s pomočjo razvoja in implementacije celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih, v podprtih podjetjih doseči večjo osveščenost in boljšo informiranost delodajalcev in zaposlenih ter boljšo usposobljenost delodajalcev za izvajanje ukrepov na tem področju. Glede na smele cilje projekta, ki bo trajal vse do 30. septembra 2022, partnerji v projektu vabijo k sodelovanju. Gre namreč za izjemno priložnost, s katero bodo prejemniki naših aktivnosti oziroma podprta podjetja lahko brezplačno prejela storitve s področja zakonsko zapovedane promocije zdravja na delovnem mestu. Vsebina in obseg storitev, ki jih lahko prejmete so dobra priložnost tudi v smislu neposrednega in posrednega prihranka podjetij oziroma delodajalcev.

Aktivnosti, ki bodo izvedene v okviru projekta:
  • v podprtih podjetjih bodo izvedeni ukrepi za aktivno in zdravo staranje,
  • izvedeni bodo ukrepi usposabljanja na temo izboljšanja psihosocialnih in fizičnih dejavnikov delovnega okolja,
  • izvedeni bodo individualni programi za usmerjanje zaposlenega za zagotavljanje aktivnega in zdravega staranja in spreminjanje življenjskega  sloga glede na njegove telesne zmogljivosti,
  • izvedeni bodo ukrepi za zagotavljanje zdravih delovnih mest za vse zaposlene in prilagojeno starejšim delavcem, zagotavljanje strategije in praks promocije zdravja v delovnem okolju, spreminjanje stališč do starosti in starejših delavcev,
  • uvajanje medgeneracijskega mentorstva, obratnega mentorstva in medgeneracijskih timov,
  • izvedene bodo intervencije za spremembo fizičnega okolja zaposlenih za aktivno in zdravo staranje v organizacijah v obliki ergonomske ureditve delovnih okolij, krepitev odnosov med zaposlenimi skozi gibalno-športno aktivnost ter prehranski ukrepi na ravni posameznikov.

Svoj interes za sodelovanje sporočite na e-naslov stasa.pirkmaier@ozs.si.


Staša Pirkmaier
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo