Začimbe in zelišča v prehrani (3.)


Objavljeno: 16. 02. 2020     Avtor: Simona Perčič, dr. med., spec. jav. zdrav., NIJZ
star vital-januar2020-rozmarin
V decembrski številki Obrtnika podjetnika smo nadaljevali zgodbo o ugodnih učinkih začimb in zelišč na zdravje, tokrat pa dodajamo še tri rastline, ki s svojimi učinkovinami izjemno blagodejno vplivajo na naše zdravje.  Začimbe se ne uporabljajo samo v namene odišavljenja, arome in obarvanja hrane in pijač, pač pa nas lahko ščitijo pred nekaterimi kroničnimi obolenji. Začimbe in zelišča se uporabljajo že stoletja, tako v kulinariki, kot v medicini, njihove pozitivne učinke na zdravje pa potrjujejo številne raziskave.

Začimbe in zelišča vsebujejo antioksidantne, protivnetne, proti-kancerogene snovi, znižujejo nivo krvnega sladkorja in nivo krvnega holesterola, vplivajo na boljše počutje in kognitivne sposobnosti. V nadaljevanju poglejmo, koliko zaslug za to imajo kurkuma, rožmarin in česen.

Kurkuma
Bioaktivne komponente: Poglavitne bioaktivne komponente kurkume so kurkuminoidi, vključno kurkumin.
Antioksidativni in proti-vnetni učinek: In vitro ima kurkumin vlogo »čistilca« prostih radikalov, zavira lipidno peroksidacijo in LDL in deluje preventivno na oksidativne okvare DNK. Ima tudi protivnetni učinek, zavira namreč pro-vnetne mediatorje.
Učinek na srčno-žilni sistem: Raziskave tako na živalih kot na človeku dokazujejo, da ima uživanje kurkume protektivni učinek na srce, žilje in lipidni profil z znižanjem ravni holesterola v krvi in zvišanjem ravni HDL v krvi. Znižuje tudi raven oksidativnega stresa v stenah ožilja.
Učinki na prebavni sistem: Raziskava pri ljudeh je pokazala, da ugodno vpliva na simptome in znake sindroma razdražljivega črevesja. Pri živalih je raziskava pokazala, da ima učinek pri eradikaciji H. pylori v želodcu. Ima blažilne učinke pri razvoju zamaščenih jeter.
Razpoloženje in kognitivne funkcije: Ima nevroprotektiven učinek za razvoj nevrodegenerativnih bolezni. Raziskave na živalih so pokazale, da deluje na ožilje v možganih, tako, da preprečuje zožitev žil in psledično odmrtje možganskega tkiva zaradi slabe prekrvavitve. Raziskava pri starejših ljudeh je pokazala, da redno uživanje kurkume pzitivno vpliva na ohranjanje kognitivnih funkcij v starosti. Ima proti-depresivni učinek. Ima proti-vnetni učinek v možganskem tkivu.
Sklepi in mišice: Proti-vnetni učinek kurkume varuje sklepe in blaži bolečino na živalskih modelih in tudi pri raziskavah na ljudeh.
Uravnavanje telesne teže: Pri raziskavah na živalih so raziskovali debelost in kurkumin je zaviral izdelovanje novih krvnih žil (angiogeneza), znižal pretvorbo mladih maščobnih celic v zrele maščobne celice (adipogeneza) in znižal nabiranje maščobe v zrelih maščobnih celicah, posledice so bile manjša vsebnost maščob in znižanje debelosti pri miškah. Pri ljudeh, ki so redno uživali kurkumo, je raziskava pokazala, da so shujšali in dosegli znižanje ITM.
Preventiva pred razvojem raka: V celičnih kulturah je kurkumin zaviral proliferacijo različnih tumorskih celic. Za ta pojav je bilo predlaganih več mehanizmov, vendar so raziskave na človeku omejene in ni dovolj dokazov.

Rožmarin
Bioaktivne komponente: Rožmarin vsebuje fenolno kislino, diterpene, flavonoide in tanine. Vsebuje tudi hlapna olja, ki vsebujejo cineole, pinene, in kamfor.
Antioksidativni in proti-vnetni učinek: Laboratorijske raziskave potrjujejo, da rožmarin vsebuje številne proti-vnetne in antioksidativne snovi.  Rožmarin vsebuje snovi, ki ščitijo membrano celic in zavirajo oksidacijo lipidov, ter oksidativno poškodbo DNK. Te snovi tudi zavirajo nekatere pro-vnetne mediatorje in encime, ki so odgovorni za vnetje.
Razpoloženje in kognitivne funkcije ter nevro-protektivni učinek: Raziskave so pokazhale, da vdihavanje rožmarinovih in sivkinih olj izboljšuje kognitivne funkcije pri ljudeh. Olja rožmarina imajo proti-depresivni učinek z delovanjem na monoaminergični sistem v možganih pri podganah.  Pri drugih raziskavah na ljudeh je rožmarin pozitivno vplival na vedenje, kognitivne funkcije, počutje in učenje.
Učinki na ožilje: Raziskava in vitro je pokazala, da vplivajo spojine rožmarina na presnovo krvnih lipidov. Prav tako imajo anti-trombotični učinek. Prav tako so v in vitro raziskavah ugotovili, da znižuje krvni tlak. Kliničnih raziskav zaenkrat ni dovolj.
Uravnavanje krvnega sladkorja: Pri raziskavah na živalskih modelih rožmarin uravnava previsoke nivoje krvnega sladkorja in maščobnih kislin. Pri živalih zavira komplikacije zaradi diabetesa. Ni še dovolj raziskav na ljudeh.
Učinki na kožo: Pri in vitro raziskavah zavira staranje kože. Zavira oksidativno okvaro kože z delovanjem na lipide površine kože.
Učinki na jetra: Pri raziskavah na živalih deluje preventivno proti cirozi jeter. Deluje zaščitno proti od debelosti odvisnega zamaščenja jeter.
Preventiva pred razvojem raka: In vitro raziskave so pokazale, da lahko zavira delovanje strupenih, kancerogenih snovi na celice in preprečuje razvoj raka. Deluje na DNK, kjer zavira izražanje pro-vnetnih genov.

Česen
Bioaktivne komponente: Številne biološke učinke česna pripišemo sestavinam, kot so alicin, ajoen, in druge organoželezove spojine.
Antioksidativni in proti-vnetni učinek: Česnove sestavine imajo proti-vnetni učinek. Na živalskih modelih so dokazali, da delujejo preko zaviralnega učinka na ekspresijo pro-vnetnih genov. Pri ženskah, ki so predebele, so znanstveniki dokazali, da redno uživanje česna zmanjšuje otrdelost, bolečino in fizično funkcijo pri težavah z osteoartritisom.
Učinek na srčno-žilni sistem: Raziskave in vitro pri človeku in živalih so pokazale, da redno uživanje česna preventivno vpliva na razvoj ateroskleroze, preko več mehanizmov: znižuje nastjanje maščobnih oblog na žilah, zavira vnetne celice, da se lepijo na žilno steno in deluje na endotelne celice žil. Glede znižanja ravni holesterola in trigliceridev v krvi so si raziskave nasprotujoče. Uživanje česna znižuje krvni tlak. Anti-trombotični učinek česna so dokazali tako v in vitro, kot v in vivo raziskavah na ljudeh. Ima tudi potencial, da raztaplja krvne strdke. Potrebne so nadaljnje raziskave za potrditev učinkov na srčno-žilni sistem.
Uravnavanje krvnega sladkorja: Pri podganah s sladkorno boleznijo, je uživanje česna znižalo raven sladkorja v krvi in raven trigliceridov v krvi.
Učinki na živčni sistem: Nekatere snovi v česnu imajo preventivni učinek proti ishemičnim boleznim možganov. Izboljšajo učenje in spomin. Varujejo tudi pred nastankom Alzheimerjeve bolezni in drugih nevrodegenerativnih bolezni. Te raziskave so bile narejene na živalih, potrebne so nove raziskave na ljudeh.
 
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo