Začimbe in zelišča v prehrani (2.)


Objavljeno: 06. 01. 2020     Avtor: Simona Perčič, dr. med., spec. jav. zdrav., NIJZ
star vital-cimet-december2019
V prejšnjem članku smo začeli govoriti o ugodnih učinkih začimb in zelišč na zdravje.  Začimbe se ne uporabljajo samo v namene odišavljenja, arome in obarvanja hrane in pijač, pač pa nas lahko ščitijo pred nekaterimi kroničnimi obolenji. Začimbe in zelišča se uporabljajo že stoletja, tako v kulinariki, kot v medicini, njihove pozitivne učinke na zdravje pa potrjujejo številne raziskave. 

Začimbe in zelišča vsebujejo antioksidantne, protivnetne, proti-kancerogene snovi, znižujejo nivo krvnega sladkorja in nivo krvnega holesterola, vplivajo na boljše počutje in kognitivne sposobnosti. V nadaljevanju poglejmo, koliko zaslug za omenjeno imajo cimet, ingver in črni poper.

Cimet
Bioaktivne komponente: Ključna komponenta cimeta so esencialna olja in drugi derivati, kot so cinamaldehid, cinamična kislina in cinamat, eugenol in polifenoli topni v vodi. Flavonoidi so primarno proantocianidini in oligomeri cinamtaninov.
Proti bakterijski in proti vnetni učinek: Ekstrakt cimeta in njegovih poglavitnih komponent cinamaldehid in egenol so dokazano in vitro imeli učinek na patogene dihalnega in prebavnega sistema.
Antioksidativni in proti-vnetni učinek Ekstrakt cinamonpolifenola in vitro zavira vnetni odziv preko regulacije supresije in aktivacije anti- in pro-vnetnih genov na DNK. V raziskavi so dokazali, da 12-tedensko uživanje cimeta zavira oksidativni stres predvsem pri debelih ljudeh.
Učinek na srčno-žilni sistem: Cimet in njegovi ekstrakti so znižali od krvnega sladkorja odvisno povišanje krvnega tlaka pri podganah. Cinamaldehid je zaviralec agregacije trombocitov v človeških celicah (in vitro), v raziskavah na živalih pa zavira tvorbo strdkov. Z regulacijo ekspresije genov vključenih v signalno metabolno pot za vnetje, inzulin in lipoproteinov, so ekstrakti cimeta zavirali preveliko izdelavo lipoproteinov in serumskih trigliceridov po obroku in tako nakazali zdrav učinek za nadzor metabolizma maščob. V raziskavi so pokazali, da cimet zniža krvne trigliceride in celotno koncentracijo holesterola. V drugi raziskavi so pokazali, da cimet znižuje krvni tlak.
Uravnavanje krvnega sladkorja: Ob uživanju cimeta so pri bolnikih s sladkorno boleznijo v raziskavi zaznali boljšo urejenost nivoja krvnega sladkorja. Sestavine cimeta so v raziskavah na živalih pokazale učinek na občutljivost za inzulin. Prav tako naj bi sestavine cimeta pomagale pri hujšanju pri debelih ljudeh.
Zaščitni učinki na jetra: Ekstrakti cimeta varujejo jetra. Predvsem preko inhibicije akumulacije lipidov v jetrih in posledično jetrno cirozo.
Zaščitni učinki na živčni sistem: Znane so raziskave, kako cimet in njegove komponente preventivno vplivajo na razvoj Alzheimerjeve bolezni. Cimet ima nevroprotektivni učinek preko več antioksidantnih in proti-vnetnih poti.

Ingver
Bioaktivne komponente: Ingver vsebuje naslednje nehlapne pikantne spojine: gingerole, sogaole, paradole in zingerone.
Slabost in bruhanje: Uživanje nizkih koncentracij ingverja med nosečnostjo ali tekom kemoterapije preventivno deluje na slabost in bruhanje. V raziskavi so pokazali, da je uživanje ingverja pred laparoskopsko operacijo – holecistektomijo pri ženskah, povezano z zmanjšano slabostjo in bruhanjem.
Antioksidativni in proti-vnetni učinek: Ingver in njegovi ekstrakti delujejo kot »čistilci« prostih radikalov in zavirajo izdelovanje pro-vnetnih mediatorjev. V raziskavi in vitro so pokazali, da deluje tudi zaviralno na pro-vnetni transkripcijski faktor in na pro-vnetne citokine. Posledica tega je na primer upočasnitev osteoartritisa. Preventivno deluje tudi na razvoj kolorektalnega raka.
Učinek na srčno-žilni sistem: Ingver ima proti-vnetni, antioksidativni, proti-trombotični in antihipertenzivni učinek in zniža nivo lipidov v krvi (trigliceridov, holesterla in LDL). Pri podganah so dokazali, da vpliva na kopičenje maščobe in pomaga pri hujšanju.
Sklepi in mišice: Raziskave na živalih so pokazale, da učinkuje na vnetje sklepov, uničenje hrustanca in pro-vnetnih citokinov v krvi, ki so povezani z revmatoidnim artritisom in bolečinami v sklepih in mišicah. Deluje tudi blažilno na bolečine v mišicah po ekstremnem naporu.
Uravnavanje telesne teže: Znano je, da ingver lahko vpliva na termoregulatorno funkcijo in povzroči oksidacijo maščobe pri človeku. Jutranje uživanje ingverja vpliva na dihalno funkcijo in oksidacijo lipidov pri zajtrku. Vpliva tako, da zniža lakoto, zniža količino zaužite hrane in povzroča polnost. Raziskava je pokazala, da pri debelih ženskah 12-tedensko uživanje ingverja znižuje indeks telesne mase (ITM).
Zaščitni učinki na živčni sistem: In vitro raziskave so pokazale, da ingver zavira ekspresijo paleto proti-vnetnih genov v vnetnih celicah možganov in ima nevroprotektivni učinek. Je preventiva proti Alzheimerjevi bolezni.

Črni poper
Bioaktivne komponente: Črni poper vsebuje od 5 do 9 % piperina in druge aktivne komponente, kot so alkamidi, piptigrini, visanini, and dipiperamidi.
Antioksidativni in proti-vnetni učinek: In vitro raziskave so pokazale da piperin deluje antioksidativno tako, da zavira proste radikale in reaktivne kisikove spojine. Znižuje tudi lipidno peroksidacijo. Ima proti-vnetni in proti-bolečinski učinek. In vitro in in vivo so na podganah dokazali, da zavira določene encime in tako znižuje pro-vnetne mediatorje, ki povzročajo vnetje, bolečino in vročino. Znižuje bolečino pri artritisu.
Proti-alergijski učinek: Na živalskih modelih so znanstveniki pokazali, da zavira sproščanje histamina in tudi eozinofilno (specifične alergijske celice) infiltracijo. Zavira tudi alergijsko vnetje dihal in vnetje ob astmi.
Učinki na prebavni sistem: Pospešuje prebavo z aktivacijo prebavnih encimov in sekrecijo kisline v želodcu in žolču tako, da se hrana hitreje prebavlja. Pri živalih pospešuje izločanje encimov iz trebušne slinavke.
Učinek na srčno-žilni sistem: Pri raziskavah na živalih so ugotovili, da preprečuje kopičenje maščobe v določenih celicah, kar varuje pred aterosklerozo. Pri živalih znižuje nivo krvnih lipidov in lipoproteinov in znižuje krvni tlak.
Uravnavanje telesne teže: Raziskava pri ljudeh je pokazala, da uživanje črnega popra uravnava apetit preko znižanja lakote, želje po hrani, zviša sitost in občutek polnosti, ne da bi škodljivo deloval na prebavo.
Razpoloženje in kognitivne funkcije: Deluje proti-depresivno in ima pozitivne učinke na kognitivni razvoj preko uravnavanja nevrotransmiterjev pri živalih.
Prihodnjič pa še o kurkumi, rožmarinu in česnu.
 
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo