Vitamin C


Objavljeno: 11. 11. 2020     Avtor: Simona Perčič, dr.med., spec. javnega zdravja, NIJZ
star vital-c-oktober2020
Vitamin C je topen v vodi. Potreben je za normalno rast in razvoj telesa. Vodotopni vitamini se raztopijo v vodi. Velike količine teh vitaminov se izloča z urinom.  Čeprav telo ima nekaj rezerve teh vitaminov, pa jih moramo redno uživati zaradi hitrega izločanja.
Vitamin C je potreben za rast in obnavljanje tkiv v vseh delih telesa. Porablja se:
· za oblikovanje pomembnih proteinov, ki so sestavni deli kože, kit, sklepov in krvnih žil,
· zdravi rane in vnetja,
· popravlja in vzdržuje hrustanec, kosti in zobe,
· pripomore pri resorbciji železa.
Vitamin C je eden mnogih antioksidantov oziroma hranil, ki blokirajo škodo, ki jo v telesu naredijo prosti radikali. Ti nastajajo, ko telo razgrajuje hrano ali ko je telo izpostavljeno dimu ali radiaciji. Nastanek prostih radikalov skozi čas je povezana s procesom staranja, vplivajo pa tudi na razvoj rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja ter artritisa.
Telo je nesposobno narediti vitamin C, prav tako ga nikjer ne shranjuje. Zato je pomembno, da uživamo hrano, ki je bogata z vitaminom C.
Več stoletji se vitamin C uporablja kot zdravilo proti prehladu Raziskave so pokazale, da:
· uživanje vitamina C ali nadomestkov vitamina C pri večini ljudi ne pomaga pri tveganju za prehlad,
· imajo ljudje, ki uživajo redno vitamin C, krajši in bolj mil prehlad,
· uživanje vitamina C po tem, ko že zbolimo, ne pomaga omiliti simptome in znake bolezni.
Viri vitamina C
Najboljši vir vitamina C sta surovo sadje in zelenjava. Sadje: melona, sokovi grenivke in pomaranče,  kivi, mango, papaja, ananas, jagode, maline borovnice, lubenica. Zelenjava: brokoli, brstični ohrovt, cvetača, zelena in rdeča paprika, špinača, zelje, sladek in bel krompir, paradižnik.
Nekaterim živilom in pijačam umetno dodajajo vitamin C. Preverite, koliko vitamina C vsebuje kupljeni izdelek.
Omeniti velja še, da izpostavljenost svetlobi in dolgotrajno kuhanje hrane z vrednostjo vitamina C uniči del vitamina.  Mikrovalovna pečica pa uničenje vitamina C lahko zmanjša.