Vitamin B12


Objavljeno: 11. 03. 2022     Avtor: Simona Perčič, dr. med., spec. jav. zdrav., NIJZ
star vital-marec
Vitamin B12 je najpomembnejši v skupini vitaminov B. Potreben je za zdrav razvoj nevroloških tkiv, funkcijo možganov in izdelavo rdečih krvnih celic (eritrocitov). Kobalamin je drugo ime za vitamin B12. Pomanjkanje vitamina B12 nastane takrat, ko so ravni nizke. To vodi v anemijo in nevrološke težave. Starejši od 14 let naj bi zaužili več kot 2,4 µg vitamina B12 na dan. Najdemo ga v mesu, ljudje, ki mesa ne jedo, na primer vegani, naj bi uživali nadomestke vitamina B12.

Kaj je vitamin B12?
Vitamin B12 je tako kot drugi B-vitamini vodotopen vitamin. Raztopi se v vodi in potuje po krvi. Človeško telo lahko shrani vitamin B12 v količini, ki je potrebna za štiri leta, prekomerne količine vitamina B12 pa se izločajo z urinom.
Vitamin B12 je največji in po strukturi najbolj zapleten med vitamini. Naravno ga najdemo v mesu in ga lahko pridobivamo samo z bakterijsko fermentacijsko sintezo.

Hrana z vitaminom B12
Vitamin B12 najdemo v naravni hrani živalskega izvora, kot so ribe, meso, jajca in mlečni izdelki. Tipično se ne nahaja v sadju in zelenjavi.
Dobra živila, v katerih se nahaja vitamin B12, so govedina, svinjina, šunka, perutnina, jagnjetina, ribe (še posebej tuna in navadni lupač), mlečni izdelki (kot so mleko, sir in jogurt) in jajca. Nekateri tipi sojinega mleka in jutranjih žitnih zrn pa so obogateni z vitaminom B12.
Vedno je najboljše, da uživamo uravnoteženo prehrano in pridobimo zdrave količine hranil, preden se odločimo za zdravljenje. Simptomom pomanjkanja se s primerno dieto namreč lahko izognemo.

Koristi
Vitamin B12 je potreben za normalno funkcijo možganov in nevrološkega sistema. Vključen je pri izdelovanju rdečih krvnih celic in pomaga pri oblikovanju in uravnavanju DNK.
Metabolizem vsake celice v telesu je odvisen od B12, ker je vključen v sintezo maščobnih kislin in izdelavo energije. Omogoči sproščanje energije, tako da pomaga telesu absorbirati folno kislino.
Človeško telo proizvaja milijone rdečih krvnih celic vsako minuto. Te celice se ne morejo množiti brez vitamina B12. Izdelava teh celic se zniža, če je raven B12 v telesu prenizka. Posledica je anemija.

Priporočila za vnos B12
NIH (National Institute of Health) v ZDA priporoča, da naj bi najstniki in odrasli stari čez 14 let vsak dan zaužili 2,4 µg vitamina B12. Za nosečnice predlagajo 2,6 µg na dan in za doječe matere 2,8 µg na dan.
Prekomerno uživanje B12 ni pokazalo strupenih ali škodljivih učinkov na zdravje. Vendar pa se v primeru nadomestnega uživanja vitamina B12 najprej posvetujte s svojim zdravnikom.
Nekatera zdravila so v interakciji z B12. To so metformin, inhibitorji protonske črpalke, in agonisti H2 receptorjev, ki se pogosto uporablja za zdravljenje ulkusa na črevesju. Vsa ta zdravila učinkujejo na absorpcijo B12 v prebavilih.

Simptomi pomanjkanja vitamina B12
Pomanjkanje B12 se pojavi, ko telo ne dobi dovolj vitamina B12. Posledice so predvsem na nevrološkem sistemu in v možganih.
Celo malo nižji nivoji B12 od normalnega nivoja v telesu lahko sprožijo simptome pomanjkanja, kot so depresija, zmedenost, problemi s spominom in utrujenost. Vendar pa ti simptomi niso dovolj specifični, da lahko diagnosticiramo pomanjkanje vitamina B12.
Drugi simptomi ob pomanjkanju so: zaprtost, izguba apetita in izguba telesne teže.
Ko simptomi izbruhnejo, lahko povzročijo nevrološke spremembe: odrevenelost in mravljinčenje nog in rok. Nekateri ljudje imajo motnje ravnotežja, pri drugih se lahko razvijejo psihoza, manija ali demenca.
Pomanjkanje vitamina B12 povzroči tudi anemijo. Najznačilnejši simptomi anemije so utrujenost, kratek dih, motnje srčnega ritma. Anemija se pri ljudeh lahko kaže tudi s suhimi usti in jezikom, izgubo telesne teže, bledico kože, diarejo in motnjami menstrualnega ciklusa.
Pomanjkanje vitamina B12 vodi tudi do večjega pojavljanja okužb pri prizadetih.

Katere so ranljive skupine?
Vegani imajo večje tveganje za pomanjkanje B12, saj njihova prehrana izključuje tako mesne izdelke kot tudi hranila živalskega izvora. Obdobje nosečnosti in laktacije pri veganih je še posebej pomembno pri uživanju B12. Rastlinska prehrana ne vsebuje dovolj kobalamina za vzdrževanje zdravja.
Ljudje s perniciozno anemijo lahko trpijo zaradi pomanjkanja vitamina B12. Perniciozna anemija je avtoimunska bolezen. Bolniki s to boleznijo nimajo dovolj intrinzičnega faktorja (IF), ki je protein v želodcu, ki dovoljuje telesu, da se B12 absorbira.
Druge ranljive skupine so še bolniki z boleznimi tankega črevesa, ki ne morejo absorbirati dovolj B12. Nekatere raziskave so pokazale, da imajo ljudje s Chronovo boleznijo manjšo absorpcijo B12, vendar je dokazov za to premalo.
Gastritis, celiakija, in vnetne bolezni črevesa lahko vodijo do pomanjkanja, ker je absorpcija hranil znižana.
Pri alkoholikih je prav tako znižan nivo absorpcije B12 iz črevesa.
Posamezni sladkorni bolniki, ki imajo terapijo z metforminom, naj bi merili nivo B12 redno, saj le-ta znižuje absorpcijo tega vitamina v telesu.

Nadomestki vitamina B12
Nekateri ljudje imajo pomanjkljivo absorpcijo vitamina B12 iz črevesa po uživanju uravnotežene prehrane, zato uživajo nadomestke B12. To vključuje starejše, bolnike s perniciozno anemijo, bolnike z aklorhidrijo ali boleznimi črevesa.
Nadomestki se jemljejo skozi usta, ali pa tudi vbrizgajo v nos kot pršilo. Vendar pa pri pomanjkanju vitamina B12 oralna nadomestila niso vedno učinkovita, zato je večkrat potrebno injiciranje B12 v telo.
Vegani naj bi uživali nadomestke, še posebej v času nosečnosti in dojenja.

Stranski učinki
Stranski učinki pri uživanju kobalamina so zelo redki. Ne spada med strupene snovi.
V Nemčiji je bolnik po aplikaciji B12 dobil rozaceo (vrsta kožne bolezni). Poročali so tudi, da je kobalamin povzročil akne pri nekaterih, ki so ga jemali v velikih količinah. Nadomestke odsvetujemo ljudem z boleznimi ledvic.
Cianokobalamin je oblika B12, ki se injicira v telo. Vsebuje sledi cianida, ki pa je strupen za telo. Prav zato se je pojavila skrb o strupenosti injiciranja B12. Vendar pa v naravi več sadja in zelenjave vsebuje sledi cianida v podobnih koncentracijah, pa se ne štejejo kot strupena živila.
 
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo