Uravnotežena prehrana in hidracija na delovnem mestu

Študija osredotočena na gospodarsko donosnost je pokazala, da je promocija zdravja na delovnem mestu, v obdobju štirih let, doprinesla od 25 do 30 % nižje stroške zaradi zdravljenja in odsotnosti zaradi bolniških. Promocija zdravja na delovnem mestu bistveno zmanjša tudi stroške zaradi izgube produktivnosti. Najbolj pogosta posledica izgube produktivnosti na delovnem mestu je upad uspešnosti in s tem dobička organizacije. Posledica je lahko tudi nezadovoljstvo strank, konflikti s sodelavci ali z nadrejenimi. Neproduktivnost je lahko namerna ali pa nenamerna. Nepravilno prehranjevanje, ki ima lahko za posledico upad kognitivnih sposobnosti ali omejene mobilnosti zaradi povišane telesne mase, spada med nenamerno izgubo produktivnosti. Leta 2007 so ljudje s sladkorno boleznijo, ki je posledica nepravilne prehrane in debelosti, izgubili 15 milijonov delovnih dni zaradi bolezni, kar je ameriško ekonomijo stalo 2,6 milijarde dolarjev. Z intervencijo promocije zdravja in nadaljnjo podporo za ljudi bi lahko zmanjšali izgube produktivnosti za 64,3 % in dni odsotnosti zaradi bolezni za 87,2 %. Povezava med prehranskim režimom in produktivnostjo je osvojila izraz »prehranska ekonomija«. V Sloveniji je stanje najbrž podobno.
Dan moramo začeti z zajtrkom
Prehranska priporočila temeljijo na znanstvenih spoznanjih o vplivu posameznih sestavin hrane na zdravje človeka. Priporočila navajajo minimalno količino posameznih hranil, ki jih mora posameznik dnevno zaužiti, da ne bi prišlo do njihovega pomanjkanja ali preobilja. To pomeni, da moramo dnevno zaužiti od 3 do 5 obrokov, med njimi pa naj bo od 3 do 5 ur razmika.

Dan začnemo z zajtrkom. Z dnevnimi obroki moramo zaužiti živila iz vseh glavnih skupin. To so škrobna, beljakovinska, maščobna živila in zelenjava ali sadje. Dober primer uravnoteženega obroka je mešana solata, ki vsebuje kuhan ječmen, ki je škrobno živilo; paradižnik, papriko, kumare, kar spada med zelenjavo; olive, oljčno olje, ki so maščobna živila ter bel sir, ki je beljakovinsko živilo. Ne pozabimo na začimbe. Te vsebujejo različna hlapna eterična olja in ostale snovi, ki dajo značilno aromo (vonj, okus) in barvo. Izboljšajo prebavljivost obroka, saj pospešujejo izločanje prebavnih sokov. Nekatere so bakteriostatiki in antioksidanti. V tej solati je obilica origana in koromač za okras.
Malica predstavlja četrtino dnevnega energijskega vnosa
Smernice zdravega prehranjevanja delavcev v delovnih organizacijah usmerjajo tudi v zagotavljanje ponudbe energijsko in hranilno ustreznih obrokov na delovnem mestu glede na težavnost dela, ki ga delavci opravljajo. Potreba po energiji za delavce, ki opravljajo lahka dela (kadrovski delavci, ekonomisti, uradniki in drugi) je manjša kot pri delavcih, ki opravljajo težka fizična dela. Prav tako je potreba po energiji pri ženskah manjša kot pri moških. Tako naj bi imela povprečna malica za ženske, ki opravljajo lahka dela od 1250 do 1670 kJ (to je od 300 do 400 kcal), malica za moške, ki opravljajo lahka dela pa od 1756 do 2930 kJ (od 420 do 700 kcal) energije. To predstavlja od 15 do 25 % dnevnega energijskega vnosa.
Seveda lahko kombiniramo primere malic na fotografijah tudi z drugo zelenjavo ali sadjem. Primerno je katerokoli sezonsko sadje. Na primer: maj, junij izbiramo jagode, češnje; junij, julij – marelice, breskve, hruške; avgust, september, oktober – grozdje, slive, fige; od septembra dalje – jabolka različnih sort, kaki, granatna jabolka, banane iz uvoza in vso suho in zamrznjeno sadje ter drugo sadje.
Če si hrano kupujemo sami, izbiramo lokalno pridelano sadje in zelenjavo, ki je primerne zrelosti in je do našega krožnika prišla po najkrajši poti. Zaradi vsebnosti različnih hranil je priporočljivo posegati po vseh vrstah in vseh barvah od bele, rumene, oranžne, rdeče, modre in vijolične. Sadje in zelenjava so bogati z zdravju koristnimi spojinami. Več kot je teh spojin lepše so barve, boljši je okus in bolj intenziven je vonj. Pestrost barv, vonja in okusa ne povečuje le užitka, temveč pomembno vpliva na prehransko kakovost obrokov. Mnoge snovi so močni antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale in tako zaščitijo naše celice pred razvojem kroničnih obolenj.
V službi zaužijmo vsaj en obrok
Kakorkoli moramo v službi zaužiti vsaj en obrok. Če zaužijemo doma kosilo je bolje v službi pojesti le malico, kakor je predlagano zgoraj. Mnogim delavcem, pa je obrok v službi hkrati tudi kosilo. To po priporočilih obsega od 25 do 35 % dnevnega energijskega vnosa. Paziti moramo, da to kosilo ni preobilno. Láhko kosilo nas ne bo uspavalo, dalo nam bo energijo za delo naprej. Pozorno izbirajmo jedi, ki jih ponuja naš obrat družbene prehrane. Izbirajmo jedi, ki so kuhane in ne ocvrte. Polnozrnata žita in izdelke iz žit kombinirajmo s pustim kosom mesa, ribo ali stročnicami. Ne pozabimo na veliko porcijo solate. Obroke pojemo v jedilnici. Če jemo med delom ali za računalnikom, to lahko privede do prenajedanja in uživanja slabših izbir kot so keksi, čokolada, peciva, slani prigrizki, sendviči in drugo.
Vsak obrok kombinirajmo z velikim kozarcem vode
Članek je bil objavljen v septembrski izdaji revije Obrtnik-podjetnik 2018