Kako se uspešno upokojiti?


Objavljeno: 15. 03. 2020     Avtor: doc. dr. Ana Arzenšek, univ. dipl. psih.
star vital-upokojitev-februar2020
Morda se v poplavi medijskih prispevkov na temo »kako se uspešno zaposliti« sliši zgornje vprašanje nekoliko trapasto, pa ni. Raziskava, ki sta jo leta 1971 objavila Ruch in  Holmes, je pokazala, da je upokojitev med najhujšimi stresnimi dogodki kar deseti po vrsti. Upokojitev se je izkazala kot bolj stresna kot pridobitev novega družinskega člana (14. po vrsti) ali smrt bližnjega prijatelja (16. po vrsti).

Četudi vi ali vaši zaposleni spadate med tiste, ki bi dali vse, da bi se že jutri upokojili, imejte v mislih, da je to velika življenjska sprememba, ki prinaša tako nove radosti, kot tudi nove skrbi. Kako se torej pripraviti na ta vsaj nekoliko stresni dogodek?

Upokojitev ni enkraten dogodek, je proces
Začnite s tem, da na upokojitev ne gledate kot na enkraten dogodek, ki se zgodi z dnem, ko dosežete pogoje za upokojitev. Priprava na upokojitev je večleten (ali vsaj večmesečni) proces, v katerem je treba narediti osebni načrt, v katerem boste odgovorili na najbolj pomembna vprašanja:
KAJ boste počeli v prostem času, ki ga bo po upokojitvi bistveno več kot ste vajeni? Morda imate v bližini vnuke, ki jih boste imeli v varstvu ali pa želite svoj čas nameniti svojim drugim aktivnostim. Ne glede na to, ali se boste včlanili v športno društvo ali pa se boste naučili nove veščine, posvetite čas tistemu, kar imate radi. Nikar svoje upokojitve ne dojemajte kot obdobja, ko je najbolje početi nič. Naredite si okviren dnevni in tedenski razpored svojih obveznosti. Organiziranje našega časa nam daje občutek varnosti in boljši izkoristek časa.
Če imate možnost, se lahko odločite tudi za postopen prehod v upokojitev, pri čemer nekaj časa delate za krajši delavnik ali postopno zmanjšujete svoje delovne obveznosti, da še ohranjate stik s stroko/podjetjem, prehod v popolno upokojitev na tak način tudi ne bo šok.
KAKO boste po novem razporejali svoje osebne finance? Z upokojitvijo se za večino ljudi zmanjša razpoložljivi osebni dohodek, saj so pokojnine nižje od plače. Kako boste drugače razporedili svoje stroške, čemu ste se pripravljeni odreči? Obstaja tudi nekaj načinov, kako tudi v času po upokojitvi zaslužiti dodatni denar. Pravočasno se pozanimajte o vaših možnostih dodatnega zaslužka.
S KOM želite preživeti svoje dneve? Zdaj imate končno več časa za prijatelje in vam ljube ljudi. Dogovorite se za redna srečanja ob kavi in čaju ter si na tak način ustvarite novo obveznost srečevanja z ljudmi, ki jih imate radi. Imeti najboljšega prijatelja je dejavnik, ki nas po različnih raziskavah dela srečnejše in dolgožive!
ZA KAJ si boste prizadevali? Tudi v času po upokojitvi je dobro imeti osebno vizijo, to je načrt, kaj bi radi dosegli, si prizadevali, izboljšali. Lahko si postavite osebni cilj (npr. pretekel bom 4 kilometre) ali pa družbeno angažirani cilj (npr. očistili bomo okolico v naši soseski). V vsakem primeru je dobro imeti nekaj, kar nas ohranja dejavne in povezane s skupnostjo.
Prehod v upokojitev torej ni enkraten dogodek, ampak je proces. Če imate možnost, se o vaših namerah pogovorite z nekom v vašem podjetju ali z vašimi najbližjimi. Morda vam lahko pri načrtih pomagajo s svojim znanjem ali izkušnjami. Pa srečno!

 
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo