Kaj povzroča visok holesterol?


Objavljeno: 11. 01. 2022     Avtor: Simona Perčič, dr. med., spec. javnega zdravja, NIJZ
star vital - januar 2022
Holesterol je lahko dober ali slab za zdravje. V normalnih ravneh je nujno potrebna snov za telo. Vendar, ko postanejo ravni holesterola v krvi previsoki, postane tiha grožnja, ki poveča tveganje za srčni infarkt.

Holesterol je sestavni del vsake celice in ima pomembne naravne funkcije pri presnovi hrane, izdelavi hormonov in izdelavi vitamina D. Telo ga lahko izdela samo, zaužijemo pa ga tudi s hrano. Je voskast in po videzu podoben maščobi.
Obstajata dve obliki holesterola:
· lipoproteini nizke gostote (ang. Low Density Lipoproteins) – LDL ali slab holesterol
· lipoproteini visoke gostote (ang. High Density Lipoproteins) – HDL ali dober holesterol

Osnovne značilnosti holesterola
· Holesterol je nujno potrebna snov, ki jo izdela telo samo, pridobimo pa ga tudi s prehranjevanjem.
· Dejavniki tveganja za visok holesterol so: visok holesterol v družini, značilen življenjski slog s slabimi prehranjevalnimi navadami in malo gibanja.
· Visok holesterol se navadno ne kaže z nobenimi simptomi.
· Če je sprememba življenjskega sloga neuspešna ali so ravni holesterola zelo visoke, potem zdravnik predpiše zdravila za znižanje holesterola – statine.

Kaj je holesterol?
Holesterol je snov, ki bazira na oljih. Ne raztopi se v krvi, ki je bazira na vodi. Po telesu v krvi potuje kot lipoprotein (torej vezan na proteine). Holesterol ima štiri primarne funkcije, brez katerih ne preživimo:
· pripomore pri strukturi celične stene,
· je gradnik prebavnih žolčnih kislin v tankem črevesu,
· pomaga telesu pri izgradnji vitamina D in
· je nujno potreben pri izgradnji nekaterih hormonov.

Vzroki za visok holesterol
Visoke ravni krvnega holesterola so pomembno povezane z boleznimi srca in ožilja in povzročijo srčni napad. Holesterol se kopiči v stenah arterij in povzroča aterosklerozo. Pri aterosklerozi se gradijo plaki, ki zožujejo steno arterij.
Z znižanjem maščob v prehrani lahko pomagamo pri uravnavanju holesterola. Holesterol je predvsem v živalski hrani, mesu in siru, še posebej pa se je treba ob zvišanih vrednostih izogibati nasičenim maščobam (te so v določenem mesu, mlečnih izdelkih, čokoladi, pečeni hrani, globoko cvrti hrani in predelani hrani) ter transmaščobam, ki so v pečeni in predelani hrani.
Višje ravni holesterola povzročata še prekomerna telesna teža in debelost, pomembni pa so tudi genetski dejavniki.
Poleg tega so lahko vzroki za povišan holesterol tudi:
· sladkorna bolezen,
· bolezni jeter in ledvic,
· policistični ovarijski sindrom,
· nosečnost in stanja, ki povišujejo ženske hormone,
· slabo delujoča žleza ščitnica ter
· zdravila, ki znižujejo LDL holesterol, na primer progestini, anabolični steroidi in kortikosteroidi.

Simptomi povišanega holesterola
Oseba s povišano ravnjo holesterola navadno ne kaže znakov ali simptomov, vendar rutinsko presejanje in merjenje holesterola v krvi lahko pomaga pri identifikaciji rizičnih oseb.

Holesterol v hrani
Na harvardski univerzi so objavili 11 živil, ki znižujejo holesterol, in sicer so to oves, ječmen in žitarice, fižol, jajčevec in okra, lešniki, rastlinska olja, sadje (jabolka, jagode, borovnice, grenivke), soja in izdelki iz soje, mastne ribe (losos, sardine, tuna) in hranila bogata z vlakninami.
Hranila, ki zvišujejo holesterol, pa so rdeče meso, polnomaščobni mlečni izdelki, margarina, hidrogenirana olja in pečeni proizvodi.
Raven holesterola vzdržujemo z uravnoteženo prehrano.

Preventiva proti visokemu holesterolu
Ljudje, ki želijo znižati raven holesterola ali jih vzdrževati v sprejemljivi vrednosti, se morajo odločiti za zdrav življenjski slog, ki vključuje:
· uživanje prehrane dobre za srce,
· redno gibanje,
· nekajenje in
· vzdrževanje pravilne telesne teže.
Posamezniki pa imajo lahko zvišan holesterol tudi zaradi bolezni, zaradi česar se morajo posvetovati individualno s svojim zdravnikom o možnih rešitvah, saj je lahko visok holesterol družinsko podedovan oziroma posledica kroničnega obolenja ledvic ali kroničnih vnetnih obolenj.
Pomembno pa je, da povišane vrednosti holesterola vzamemo resno, saj imajo posamezniki, ki imajo povišan holesterol, večjo verjetnost srčnega infarkta v naslednjih desetih letih.
 
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo