Črna čokolada – 7 dokazanih pozitivnih učinkov na zdravje


Objavljeno: 19. 04. 2020     Avtor: Simona Perčič, dr.med., spec. javnega zdravja, NIJZ
star vital-junij-čokolada
Črna čokolada je napolnjena s številnimi hranili, ki pozitivno učinkujejo na vaše zdravje. Izdelana iz semen iz kakavovca, je ena najboljših virov antioksidantov na planetu. Raziskave so pokazale, da črna čokolada (manj sladkana) izboljša zdravje še posebej je zaščitna proti boleznimi srca.

1. Je zelo hranilna
Če kupite črno čokolado z visokim odstotkom kakava, je zelo hranilna. Vsebuje spodobne količine topnih vlaknin in številne minerale. 100-gramski zavitek 70 do 85% čokolade vsebuje:
· 11 g vlaknin
· 67 % PDV (priporočen dnevni vnos) železa
· 58 % PDV magnezija
· 89 % PDV bakra
· 98 % PDV mangana
· vsebuje tudi kalij, fosfor, cink in selen
Seveda je 100 g kar velik zalogaj in naj ga ne bi užili v enem dnevu, saj je v čokoladi prisoten tudi sladkor in približno 600 kalorij. Uživamo jo zmerno. Vsebuje tudi kofein in teobromin, vendar ne veliko v primerjavi s kavo.

2. Je velik vir antioksidantov
Omembe vredno je, da je imel surov, nepredelan kakav pri merjenju antioksidantov v hrani največji pozitivni rezultat pri vsebnosti antioksidantov. Črna čokolada je napolnjena s številnimi organskimi snovmi, ki so biološko aktivni in delujejo kot antioksidanti, med drugim polifenoli, flavanoli in katehini. Ena raziskava je pokazala, da kakav vsebuje več antioksidantov (polifenolov in flavanolov) kot katerokoli sadje.

3. Izboljša prekrvavljenost in znižuje krvni tlak
Flavanoli v črni čokoladi lahko učinkujejo na endotelij žil arterij tako, da povzročajo izločanje dušikovega oksida (NO). To pa povzroča relaksacijo arterij, kar znižuje odpor proti krvnemu toku in tako znižuje krvni tlak. Več raziskav je pokazalo tovrsten učinek, čeprav naj bi bil ta učinek bolj šibek. Je pa pri višini krvnega tlaka treba upoštevati sočasno uživanje soli, ki pa zvišuje krvni tlak.

4. Zvišuje HDL in zmanjšuje oksidacijo LDL
Kakavov prah znižuje oksidacijo LDL holesterola pri človeku.  Prav tako zvišuje HDL in znižuje celokupni LDL pri tistih, ki imajo visoke vrednosti krvnega holesterola. Oksidiran LDL pomeni, da LDL (slab holesterol) reagira s prostimi radikali. To povzroči, da postanejo LDL delci reaktivni in povzročajo škodo na tkivih, kot na primer na žilah vašega srca.  Črna čokolada deluje tudi protektivno proti odpornosti na inzulin in tako tudi ščiti pred sladkorno boleznijo.

5. Znižuje tveganje za srčne bolezni
Znižuje oksidacijo LDL. Dolgoročno to znižuje holesterol, ki se nabira v arterijah, posledica pa je nižje tveganje za bolezni srca. Raziskava je pokazala, da moramo za tovrstni učinek uživati črno čokolado vsaj dvakrat na teden.  Če jo uživamo petkrat na teden je ta učinek velik. Poleg tega pa črna čokolada znižuje krvni tlak, ki je prav tako dejavnik tveganja za bolezni srca.

6. Varuje vašo kožo pred sončnimi žarki
Flavanoli lahko varujejo pred okvarami, ki jih na koži naredi sonce, izboljšajo prekrvavljenost kože, povečujejo trdnost kože in njeno hidracijo. Ta učinek pa nastane šele po dolgotrajnem zmernem uživanju črne čokolada, vsaj dvanajst tednov pred izpostavljenostjo soncu.

7. Lahko izboljšajo delovanje možganov
Ta dobra novica pa je še predmet raziskav. Raziskava je pokazala, da uživanje črne čokolade poveča prekrvavljenost možganov. Kakav lahko tudi izboljša kognitivne funkcije pri starejših ljudeh z mentalno prizadetostjo. Poleg tega kakav vsebuje stimulantne snovi – kofein in teobromin, ki sta lahko ključna za kratkotrajno izboljšanje možganskih funkcij.
Kakav v črni čokoladi ima številne pozitivne zdravstvene učinke, še posebej na bolezni srca. To pa ne pomeni, da lahko uživamo veliko črne čokolade na dan. Bodimo zmerni, morda vrstico ali dve na dan. Izberite kvalitetno čokolado s 70 % kakava ali več. Črna čokolada vsebuje tudi sladkor, vendar manj kot običajna čokolada. Črna čokolada je eden izmed izdelkov, ki ima super okus in obenem prinaša pozitivne učinke na zdravje.

 
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo