Zdrav krožnik

Koristen članek

Čas branja: 5 minuti

Pomembna veščina pri zdravem prehranjevanju je oblikovati ustrezno  razmerje  živil  v  posameznem  dnevnem  obroku  in določiti  velikost  porcije.  Naše  porcije  so  navadno  preobilne, kar posledično vodi v previsok vnos energije v telo in prekomerno  telesno maso.  Velikost  porcij  in  razmerje  živil  v  posameznem  obroku  si  lahko  oblikujemo  s  pomočjo  metode  zdravega krožnika.


  1. Krožnik razdelimo na polovico in nato eno od polovic na četrtini. Uporabljajmo manjše krožnike (npr. premera 23 cm).
  2. Polovico krožnika naj zavzema zelenjava (njena količina naj bo primerljiva z dvema stisnjenima pestema).
  3. Na četrtino krožnika dajte beljakovinsko živilo (meso, riba). Količina naj bo po površini primerljiva z velikostjo dlani brez prstov ter po višini z debelino mezinca.
  4. Na preostalo četrtino naložite škrobno živilo. Količina naj ustreza velikosti stisnjene pesti ene roke.
  5. Obroku dodamo še za dve razprti dlani solate; to pomeni količino srednje velikosti skodelice za solato.
  6. Oblikovali smo zdrav obrok. Lahko mu dodamo za pest velik sadež ali kozarec napitka.

Več o oblikovanju zdravega krožnika, katera živila naj izbiram, in nekaj priročnih receptov najdete na naslednji povezavi
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/prehrana_na_delovnem_mestu_splet.pdf


Avtorici: Simona Perčič, dr.med., spec., NIJZ, in dr. Mojca Stubelj, UP FVZ  

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.