Začimbe in zelišča


Koristni nasveti

Čas branja 5 minut


Začimbe vsebujejo različna hlapna eterična olja in ostale snovi, ki dajo značilno aromo (vonj, okus) in barvo. Te snovi izboljšajo prebavljivost obroka, saj pospešujejo izločanje prebavnih sokov. Poleg tega uravnavajo apetit in so vir vitaminov in drugih zaščitnih snovi. Začimbe poudarijo okus hrane, preveč soli pa ga prekrije.

Če uporabljamo veliko začimb, lahko uporabimo manj soli.

Za začinjanje hrane se uporabljajo plodovi, semena, cvetovi, korenike, lubje, koren, listi različnih rastlin. Uporabljamo lahko cele, zrnate začimbe, kot so lovorove jagode, poper, brinove jagode, ali pa narezane in mlete. Za popestritev jedi in za manjšo uporabo soli lahko uporabljamo tudi različna semena (sezam, sončnično seme) ali pekoče paprike.

Zadnji pregled koristnih učinkov najbolj pogosto uporabljenih začimb in zelišč, kot so čili paprika, cimet, ingver, črni poper, kurkuma, sabljasti triplat, rožmarin in česen, kažejo, da redna uporaba pomeni manjše tveganje za smrtnost zaradi raka in ishemičnih bolezni srca ter dobro zaščito pred razvojem kroničnih nenalezljivih bolezni.

Ne bodite torej skopi pri uporabi začimb in zelišč.

Pekoča paprika vsebuje kapsaicin, ki je v največji meri odgovoren za pekoč občutek. Raziskave kažejo, da je uporaba pekoče paprike v vsakdanji prehrani povezana z zmanjšano prezgodnjo umrljivostjo zaradi vseh vzrokov. Kapsaicin v rdeči papriki ima antioksidativni potencial in protitrombotični učinek, ki vodi do ugodnih učinkov na srčno-žilni sistem. Po dosedanjih raziskavah kapsaicin varuje pred želodčnim ulkusom. Učinkuje proti bakteriji Helicobacter pylori in drugim bakterijam in glivam. Ugodno deluje tudi na črevesno mikrobioto, ki je pomemben dejavnik človekovega zdravja.

Cimetove ključne komponente so esencialna olja in drugi derivati, kot so cinamaldehid, cinamična kislina in cinamat, evgenol in polifenoli. Snovi v cimetu nas varujejo pred patogenimi mikroorganizmi. Raziskave so pokazale, da cimet zniža krvne trigliceride in celokupno koncentracijo holesterola ter znižuje krvni tlak. Znane so raziskave, kako cimet in njegove komponente preventivno vplivajo na razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Ingver vsebuje naslednje nehlapne pikantne spojine: gingerol, sogaol, paradol in zingeron. Ingver ima protivnetni, antioksidativni, protitrombotični, antihipertenzivni učinek in zniža nivo lipidov v krvi (trigliceridov, holesterola in LDL). Raziskave so pokazale, da zmanjša vnetje sklepov ter tudi bolečine v sklepih in mišicah. Jutranje uživanje ingverja vpliva na dihalno funkcijo in oksidacijo lipidov v zaužitem obroku, kar pomeni boljšo porabo energije (»boljše kurjenje maščob«). Poleg tega zniža lakoto in posledično zniža količino zaužite hrane.

Črni poper vsebuje do 9% piperina in ostalih aktivnih komponent, kot so alkamidi, piptigrini, visanini, dipiperamidi. Redno uživanje popra ima protivnetni in protibolečinski učinek. Znižuje tudi bolečino pri artritisu. Pospešuje prebavo z aktivacijo prebavnih encimov in sekrecijo kisline v želodcu in žolču. Raziskava pri ljudeh je pokazala, da uživanje črnega popra uravnava apetit preko znižanja lakote, želje po hrani, zviša sitost in občutek polnosti. Deluje protidepresivno in ima pozitivne učinke na kognitivne funkcije.

Kurkuma vsebuje kurkumin, ki je njena poglavitna bioaktivna komponenta. Raziskave dokazujejo, da uživanje kurkume zaščitno delujejo na srce, ožilje in lipidni profil z znižanjem slabega in zvišanjem dobrega holesterola v krvi. Ugodno vpliva na simptome sindroma razdražljivega črevesja, preprečuje nastanek zamaščenosti jeter, nas varuje pred razvojem nevrodegenerativnih bolezni in pozitivno vpliva na ohranjanje kognitivnih funkcij v starosti. Ima tudi protidepresivni in protivnetni učinek ter blaži bolečino.

Rožmarin vsebuje fenolno kislino, diterpene, flavonoide in tanine. Vsebuje tudi različna hlapna olja. Laboratorijske raziskave potrjujejo, da imajo te snovi številne protivnetne in antioksidativne učinke. Ščitijo membrane celic pred okvaro in zavirajo oksidacijo lipidov ter ščitijo pred oksidativnimi poškodbami DNK. Te snovi tudi zavirajo nastajanje nekaterih provnetnih mediatorjev in encimov, ki so odgovorni za vnetje. Vdihavanje rožmarinovih in sivkinih olj izboljšuje kognitivne funkcije pri ljudeh.

Česen vsebuje številne snovi, kot so alicin, ajoen in druge organo-žveplove spojine, ki imajo protivnetni učinek. Pri ženskah z debelostjo in osteoartritisom so znanstveniki dokazali, da redno uživanje česna zmanjšuje otrdelost in bolečino pri težavah z osteoartritisom. Poleg tega redno uživanje česna preventivno vpliva na razvoj ateroskleroze, znižuje krvni tlak in ima antitrombotični učinek.

Avtorici: doc. dr. Mojca Stubelj, UP FVZ in Simona Perčič, dr.med., spec., NIJZ

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.