Vstanite - takoj

Koristni članki

Čas branja 8 minut

Ste že ergonomsko uredili svoje delovno mesto? V tem času ste se na spremembe najverjetneje že privadili in že čutite pozitivne učinke. Če si delovnega mesta še niste uredili, lahko sledite povezavi na dnu strani.
V zahodnem svetu namreč pogosto sedimo tudi več kot 12 ur dnevno, od tega tudi do 7 ur in več na delovnem mestu! Za zdravje pa so škodljiva predvsem neprekinjena obdobja sedenja, ki so daljša od ene ure.
Svetovna zdravstvena organizacija je fizično neaktivnost uvrstila na četrto mesto med dejavniki tveganja za prezgodnjo umrljivost, takoj za kajenjem, povišanim krvnim tlakom in debelostjo! (WHO 2007)
Na srečo obstaja enostaven in učinkovit ukrep za zmanjšanje škodljivih učinkov sedenja. Le minuta do dve odmora v stoječem položaju poskrbi za prerazporeditev obremenitev in omogoči regeneracijo struktur, ki so obremenjene med sedenjem. Ob tem se ravno toliko poveča tudi vaš srčni utrip, da se tveganja, povezana z dolgotrajnim sedenjem, občutno zmanjšajo. Prve pozitivne učinke pa pokažejo že 20-30 s trajajoče prekinitve. Torej praktično vsaka prekinitev sedenja šteje!

Vas skrbi, da se bo vaša produktivnost zaradi rednih odmorov zmanjšala? Nasprotno, študije kažejo, da imajo redni kratki odmori celo pozitiven učinek na produktivnost.

Rutine za prekinjanje sedenja

  • Vsakič, ko se pogovarjate po telefonu, vstanite. V tem času vas sogovornik ne vidi in mu je načeloma vseeno, v katerem položaju ste. Vaši hrbtenici pa ni vseeno in vam bo hvaležna.
  • Namestite si eno od brezplačnih aplikacij za sistem Android (ex., Randomly Remindme, Office Stretch Exercise, Break timer, Awareness) ali IOS (Stand Up! The Work Break Timer, Desk Job - Office Health and Fitness), ki vas opomni, da vstanete in vam celo predlaga enostavne aktivnosti.
  • Niste tehnični tip? Nastavite si alarm na vsako polno uro, ki vas opomni, da je potrebno vstati!
  • Morate nekaj sporočiti sodelavcu? Sprehodite se do njega in se pogovorita, namesto da mu pošljete elektronsko sporočilo. Poleg pozitivnih učinkov na zdravje bodo boljši tudi vaši odnosi s sodelavci.
  • Večkrat na dan pojdite po kozarec vode! Hidracija je pomembna!

Drugi načini za zmanjševanje količine sedenja

  • Pogosto dolgo sedite na sestankih? Opravite vsaj del ali celo ves sestanek na sprehodu. Aktivni sestanek je lahko bolj učinkovit, saj so med telesno aktivnostjo stimulirani tudi možgani. Naredili boste tudi dober vtis, saj boste s tem svojim poslovnim partnerjem pokazali, da sledite sodobnim trendom.
  • Uporabite stopnice, ne dvigala. Višja kot je intenzivnost telesne aktivnosti, večji so pozitivni učinki na vaše zdravje! Stopnice nudijo idealno priložnost za kratek “bust” intenzivne telesne aktivnosti. Želite še več pozitivnih učinkov? Pojdite hitreje :)
  •  Imate skupne odmore za kavo? Pijte kavo stoje ali še bolje, vzemite kavo s seboj in s sodelavci pojdite na kratek sprehod. Presenečeni boste nad tem, kako poživljajoč je lahko kratek sprehod na svežem zraku.
  • V službo pojdite peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Poleg koristi za svoje zdravje boste koristili okolju!
  •  Je prihod v službo z avtomobilom edina možnost? Avtomobil parkirajte na bolj oddaljenem delu parkirišča. S tem bo tudi parkiranje manj stresno, saj je običajno tam tudi več prostih mest.

Vključite nekaj od predlaganih ukrepov v svojo vsakodnevno rutino in s tem na enostaven način naredite svojemu zdravju uslugo!

Lep pozdrav do prihodnjega tedna!

Avtorja: doc. dr. Matej Voglar, mag. kin., dipl. fiziot.,
Denisa Manojlović, mag. fiziot., dipl. fiziot.

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.