Velikost porcije


Koristni nasveti

Čas branja 1 minuta

Pomembna veščina pri zdravem prehranjevanju je določitev velikosti porcije. Naše porcije so navadno preobilne, kar posledično vodi v previsok vnos energije v telo in prekomerno telesno maso. Velikost porcij lahko nadzorujemo z velikostjo krožnika.Skrbno nadzorovane raziskave o velikosti porcij, ki so bile izvedene v zadnjih letih, so pokazale, da ljudje ponavadi pojemo veliko več, če imamo veliko embalažno enoto, veliko porcijo iz restavracije ali velik domač krožnik. Ljudje pojemo kar 50 % več iz večjega krožnika, ne glede na to, ali smo bolj ali manj lačni.
Poleg tega smo bolj siti, če jemo iz manjšega krožnika, čeprav pojemo enako količino hrane, kot bi je zaužili iz večjega krožnika.

Če želimo zmanjšati vnos hrane, si torej lahko pomagamo tako, da uporabimo manjše krožnike.

Več lahko preberete v naslednjih člankih:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598018/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598018/

Avtorici: doc. dr. Mojca Stubelj, Karin Novak, UP FVZ  

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.