Velik kozarec vode

Koristni nasveti

Čas branja 5 minut

Prav vsak obrok dneva kombinirajmo z velikim kozarcem vode. Tudi vmes, na primer na vsaki dve uri, popijmo kozarec vode. Čez dan popijemo približno 8 kozarcev vode.


Voda predstavlja približno 55 % telesne mase odraslega človeka. Ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom ter odplavlja odpadne snovi.

Človeško telo neprestano izgublja vodo. Pri intenzivnem delu v vročih klimatskih pogojih se poveča izguba tekočin zaradi potenja, kar lahko vodi do dehidracije. Slednja pa se kaže v slabših fizičnih, psihičnih in kognitivnih sposobnostih.


Zaradi zmanjšanega volumna tekočin v krvnem obtoku se poveča tudi obremenitev srca, saj se na ta način zagotavlja krvna preskrbljenost v mišicah, možganih in drugih organih. Telo v tem primeru opravi delo z več napora ali pa ga sploh ne more. Dehidracija pri izgubljenih 1 – 2 % telesne mase že negativno vpliva na razpoloženje ter zmanjšan delovni spomin, pozornost in reakcijski čas.

Dehidraciji so bolj izpostavljeni delavci, ki opravljajo fizično napornejša opravila pri visoki zunanji temperaturi, in starejši delavci, ki imajo slabšo zaznavo žeje in rabijo več časa, da se telo ponovno rehidrira. To lahko zaznamo kot pojav suhih ust, slabšo napetost kože (turgor), utrujenost in glavobol, pri stopnjevanju pomanjkanja tekočine pa se lahko pojavijo še nižji krvni tlak, krči, slabost, vrtoglavica in zmedenost. Znak za premalo zaužite tekočine je lahko tudi intenzivnejša barva urina.


Izgubljeno vodo je treba stalno nadomeščati. Za osnovne fiziološke potrebe naj bi zadoščalo okvirno od 1,5 do 2 l vode dnevno, vendar so lahko potrebe precej večje pri intenzivnem delu, vročini, suhem zraku, obilnem uživanju kuhinjske soli, visokem vnosu beljakovin (meso, stročnice) in patoloških stanjih, kot so vročina, bruhanje ali driska. Pri lahkem delu lahko z znojenjem izgubimo liter vode dnevno, medtem ko pri enournem intenzivnem delu ali pri visoki zunanji temperaturi izgubimo liter vode na uro. Za nadomeščanje tekočine uživamo predvsem vodo, ki je brez energijske vrednosti. Pitja vode ne smemo nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, gaziranih in alkoholnih pijač.

S seboj na delovno mesto lahko vzamemo steklenico vode in s tem preprečujemo dehidracijo na delovnem mestu.


Avtorici: doc. dr. Mojca Stubelj in Karin Novak, UP FVZ  
Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.