Sprostite mišice in um bo sproščen!

Praktična vaja

Čas za vajo: 4 minute

POSTOPNO MIŠIČNO SPROŠČANJE: 

Preizkusili boste vajo sproščanja, s pomočjo katere boste sproščali napetosti in postopoma sprostili celotno telo. Naša telesa se na stresne situacije in misli avtomatično odzivajo tako, da postanejo napeta. Velja tudi obratno: dober način sprostitve misli je namerno sproščanje telesa.

Pri postopnem mišičnem sproščanju napnemo in sprostimo vsako mišično skupino posebej. Na tak način se mišice sprostijo in to vam omogoča, da opazujete razliko med napetostjo in sproščenostjo v mišicah.

Vajo ponovite še dvakrat kasneje v tednu. Sproščanje naj bo prijetno, zato lahko izpustite tisti del vaje, ki je v določenem trenutku prenaporen. Prav tako boste morda želeli izpustiti določene dele vaj, če imate telesne poškodbe.Udobno se namestite.
Udobno se namestite na stolu ali lezite. Glavo in vrat dobro podprite z naslonjalom ali blazino. Roke naj udobno počivajo v naročju ali na nogah. Zaprite oči, če vam je to prijetno.

Napnite in sprostite svoje mišice.
Izmenično usmerite svojo pozornost na različne dele telesa v določenem zaporedju.
1) Močno napnite in sprostite: za dobrih 5 sekund napnite določen del telesa, nekaj trenutkov zadržite in nato sprostite.
2) Rahlo napnite in potem sprostite: napnite določen del telesa le toliko, da to zaznate, nato sprostite.
3) Samo sprostite: pozornost usmerite na vsako mišično skupino in jo sprostite.

Priporočeno zaporedje:
1. Desna dlan in roka (stisnite pest in napnite mišice roke).
2. Leva dlan in roka.
3. Desna noga (napnite nogo tako, da rahlo dvignete koleno).
4.  Leva noga.
5. Trebuh in prsni koš.
6. Mišice hrbta (ramena rahlo potisnite nazaj).
7. Vrat in grlo (glavo rahlo potisnite nazaj v blazino /naslonjalo).
8. Obraz (napnite mišice na obrazu).

Vajo vsaj še enkrat ponovite.
 
        

Vas zanima več informacij o projektu STAR-VITAL? Kliknite na spodnji gumb.

Avtorica: dr. Ana Arzenšek, univ. dipl. psih., UP FM, povzeto po PsychologyTools

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.

Insert text here