Si želite bolje spati?

članek

Čas za branje: 3 minute

Spanje je ena temeljnih življenjskih potreb, tako kot potreba po hrani in zraku, pa si ga kljub temu odtegujemo na račun dela in zabave ter nekako skušamo preživeti s tem pomanjkanjem iz dneva v dan dokler se nam kje ne zalomi. Težave s spanjem se kažejo v obliki utrujenosti in razdraženosti, ki pogosto lahko vodita v nesreče in nepotrebne konflikte. Tudi fizično je življenje veliko bolj naporno, če nismo naspani, saj nam primanjkuje energije.

   

Veliko stvari v našem življenju je odvisno od tega, kako dobro spimo. Spanje vpliva tako na naše počutje kot na fizični izgled. Od količine in kakovosti našega spanja je odvisno, kako uspešno bomo ohranjali zdravo telesno težo, kako hitro se bomo starali, kako uspešni bomo pri zahtevnejših nalogah in kako učinkovito se bomo spopadali z različnimi boleznimi.
Izboljšanje spalnih navad ima lahko številne koristi kot so bolj mladostni izgled, izboljšanje odnosov, zmanjšano tveganje srčnih obolenj, manj nesreč,  nižja stopnja vnetnih procesov v telesu, izboljšano delovanje imunskega sistema, zmanjšano tveganje za nastanek raka in različnih infekcij, boljše hormonsko ravnovesje, učinkovitejše uravnavanje telesne teže, močnejše kosti, manjše tveganje za Alzheimerjevo bolezen, boljši spomin ter na splošno bolj kvalitetno in dolgo življenje. Torej, si želite bolje spati?
Avtorica: Darinka Radoja, univ. dipl. biopsih.

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.