Prilagodite si delovno okolje

Koristni članki

Čas branja 12 minut

Namen ergonomije je vzpostavitev delovnih mest, ki omogočajo učinkovito izvedbo delovnih nalog brez prekomernih obremenitev na delavca. To predstavlja precej izzivov tako za delodajalce kot tudi za delavce. Končni cilj je olajšati kakovostno izvedbo dela brez nepotrebnega tveganja za poškodbe ali bolezni zaradi biomehanskih, fizioloških ali psiholoških preobremenitev (1).

Včasih velike prilagoditve delovnega okolja niso možne, a že majhne prilagoditve in upoštevanje nekaterih načel lahko pomembno zmanjša tveganje za poškodbe.

Vzemite si nekaj minut in poskušajte prilagoditi svoje delovno mesto sebi in svojim potrebam.

Dvigujete težka bremena?

 • Preden se lotite dvigovanja kakršnega koli bremena, preverite oznake na bremenih. Lahko gre za prekomerno težo ali za krhek in nestabilen predmet, ki ga ne morete sami dvigovati.
 • Zagotovite si dober prijem in se pripravite na gib. Težja bremena dvigujte v coni največje moči (nad višino kolen, pod višino ramen in blizu telesa).
 • Eden izmed načinov, kako zmanjšati obremenitve, je, da ciklično zamenjate težke naloge z lažjimi in obratno. Tako se boste izognili konstantnemu pritisku na le en del telesa. Dodatno zagotovite rotacijo med delovnimi mesti, da dodatno odstranite ali zmanjšate ponavljanje nevarnih gibov.
 • Kadar imate možnost, vedno uporabite mehanske pripomočke. Pred uporabo pripomočkov se seznanite z njihovo pravilno uporabo. Preberite navodila in prosite za pomoč, če je potrebno.
 • Vzemite odmore med dvigovanjem bremen. Zagotovite si čas okrevanja in priprave na novi cikel dela.

Ponavljate isti gib znova in znova?

Naloge, ki se izvajajo večkrat ali v daljšem časovnem obdobju, povzročijo utrujenost in poškodbe. To velja tudi, če naloge, ki jih izvajate, niso v začetku težke ali utrujajoče. Kako zapreti začaran krog?
 • Zagotovite si, da so vam potrebni materiali na dosegu roke in da lahko do njih pridete brez sklanjanja ali sukanja. Na ta način boste zmanjšali nepotrebne gibe, ki so potencialno nevarni.
 • Uporabljajte ergonomsko oblikovana orodja (npr. ročaji klešč, ki so lahko ustrezno oblikovani, da omogočajo nevtralno držo zapestja).
 • V svoje delo poskusite vključiti pogoste krajše odmore.
 • Če se vam ponudi možnost, se vključite v različne delovne naloge. Rotacije med delovnimi mesti so za zmanjševanje tovrstnih preobremenitev zelo dobrodošle. Na ta način lahko pomagate sebi in drugim.
 • Če ste pri načrtovanju dela avtonomni, si postavite realne roke. Če ste frustrirani, ker ne dosegate (previsokih) ciljev, boste s časom še manj produktivni. Pričakovati je tudi, da se boste potrudili doseči »normo« tudi na račun povečanja telesnih obremenitev.
Zahtevno delovno okolje?
Ste pri vašem delu pogosto izpostavljeni tveganim okoliščinam? V tem primeru je ključna primerna delovna oprema ter dosledno upoštevanje priporočil varnosti pri delu – namenjena so vaši varnosti!
 • Uporabljajte zaščitno obutev, kadar delate na nevarnih, drsečih tleh ali na tleh pod naklonom? Poskrbite, da imate čevlje, ki preprečujejo zdrse in spotikanje.
 • Delovna obleka je eden najbolj pomembnih dejavnikov za preprečevanje tveganja. Kvalitetna delovna obleka ustrezne velikosti vam omogoča neovirano gibanje in je primerna temperaturnim pogojem.
 • Če dvigujete ali delate s težkimi in nevarnimi bremeni, vedno uporabite rokavice. Naj bodo primerne velikosti in ustreznega materiala glede na delo, ki ga opravljate.
 • Kadar je potrebno, nosite zaščitno čelado. Predmeti lahko padejo z višine ali se vi udarite v objekte v višini glave. Poškodbe glave so med najtežje popravljivimi poškodbami.
 • Nosite zaščitna očala ali zaščitni ščitnik, kadar je pri delu tveganje za poškodbe oči, kot na primer med varjenjem, rezanjem, brušenjem itd.

Opravljate dela na dvignjeni delovni površini?
V primeru, da delate na delovni površini, ne dovolite, da se vi prilagajate! Prilagodite površino sebi!
 • Prilagodite si višino delovne površine ali višino stojne površine. Zgornji rob mize naj bo v višini vaših kolkov. Kot v komolcih ohranjajte med 90°in 110°. Če je mogoče, kombinirajte stoječ in sedeč položaj med delom.
 • Kadar višino prilagajate s podlaganjem stojne površine, uporabite namenski podest in se izognite nepotrebnemu tveganju padcev in/ali poškodb.
 • Zagotovite, da je delovna površina pregledna ter očiščena nepotrebnih predmetov in ovir.
 • Na delovni površini naj bo vsaj 15 cm prostora za oporo rok.
 • Zagotovite si ravno in nedrsečo delovno podlago. Po nekoliko urah dela se bosta vaše telo in tudi um utrudila. V tej situaciji je možnost poškodbe veliko večja, saj niste spočiti in koncentrirani na vsak gib, ki ga izvajate.
Ostali dejavniki, ki lahko vplivajo na olajšanje dela
Slabe okoljske razmere, kot so ekstremna vročina, mraz, hrup in slaba osvetlitev lahko povečajo tveganje za razvoj težav.

Osvetlitev prostora lahko pomembno vpliva na vidljivost in naj bo nad vami ali s strani. Na ta način boste zagotovili najbolj optimalno vidljivost pri delu.
Temperaturni pogoji, v katerih delate, lahko pomembno vplivajo na vaše počutje.
Delate v vročih okoljih? Izognite se vročinskemu izčrpanju, toplotnim krčem ali celo vročinski kapi z naslednjimi nasveti:
 • Pijte veliko količino tekočine čez cel dan.
 • Prilagodite urnik dela in uredite pogostejša obdobja počitka z odmori za hidracijo v senčenih ali klimatiziranih prostorih.
 • Uporabite opremo, ki vas bo ščitila pred soncem (svetlejša oblačila, pokrivalo itd.).
 • Izogibajte se pijačam, ki vsebujejo alkohol oziroma kofein.
Je pri vas situacija obratna in delate v mrzlih okoljih?
 • Seveda, oprema. Zagotovite si delovno opremo, primerno za delo na nizki temperaturi.
 • Za delo v mrazu je potrebno kovinske ročaje in palice prekriti s toplotnoizolacijskim materialom.
 • Stroji in orodja morajo biti zasnovani tako, da jih je mogoče upravljati brez odstranitve rokavic.
 • Vsako delovno mesto, na katerem temperatura lahko pade pod 16 ° C, mora biti opremljeno s primernim termometrom za spremljanje nadaljnjih temperaturnih sprememb.
Vas hrup izčrpava?
Hrup pri delu lahko poškoduje vaš sluh. To se običajno zgodi postopoma in ljudje se zavedajo, kako je njihov sluh postal oslabljen, šele ko je škoda že narejena.
 • Uporabite zaščitne slušalke ali zaščitne čepke, ki zmanjšujejo okoljske zvoke.
 • Z rotacijo na delovnem mestu omejite čas, ki ga preživite na hrupnih območjih.
Vaše delovno mesto je sedaj organizirano tako, da zmanjšuje tveganja za nastanek mišično-skeletnih težav. Ste naredili veliko prilagoditev in se vam dozdeva, da vam je prejšnja postavitev bolj ustrezala? Dajte novim nastavitvam priložnost vsaj en teden, saj ste bili na pretekli položaj (četudi ne optimalen) navajeni in spremembe vedno potrebujejo nekaj časa, da se jih privadimo.

Lep pozdrav do prihodnjega tedna!

1. Chengalur, S.N., Rodgers, S.H., & Bernard, T.E. (eds.), Kodak's Ergonomic Design for People at Work., second edition, John Wiley & Sons, Hoboken, NJ, 2004, p. 411


Avtorja: doc. dr. Matej Voglar, mag. kin., dipl. fiziot., in Denisa Manojlović, mag.fiziot., dipl. fiziot.

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.