![]() |
Prehrana za ohranitev planetaKoristni članki Čas branja 5 minut ![]() V zadnjih 50 letih so se proizvodnja hrane in prehranjevalni vzorci značilno spremenili. Povečanje pridelkov in izboljšanje proizvodnje hrane je prispevalo k zmanjšanju lakote, podaljšanju življenjske dobe, zmanjšanju stopnje umrljivosti novorojenčkov in otrok ter zmanjšanju revščine. Po drugi strani so se s tem globalni trendi premikali k uživanju nezdrave hrane, ki je energijsko bogata (»kalorična«), močno predelana in pretežno živalskega izvora, kar je pripeljalo v debelost in kronične nenalezljive bolezni in tudi v degradacijo okolja. Več kot 820 milijonov ljudi nima dovolj hrane, še veliko več ljudi pa uživa nezdravo hrano, kar predstavlja večje tveganje za obolevnost in smrtnost kot kombinacija uživanja alkohola, drog in tobaka ter nezaščitene spolnosti.
Proizvodnja hrane je eden izmed glavnih razlogov za globalne podnebne spremembe. Nezdrava in netrajnostno pridelana hrana predstavlja veliko globalno tveganje za ljudi in naš planet. Kmetijstvo zaseda približno 40% zemlje, proizvodnja hrane pa proizvede 30% globalnih emisij toplogrednih plinov in porabi 70% vode. Globalno breme kroničnih nenalezljivih bolezni naj bi se v prihodnosti še poslabšalo; učinki proizvodnje hrane na emisije toplogrednih plinov, onesnaževanje z dušikom in fosforjem, izgubo biodiverzitete ter uporabo vode in zemljišč pa bodo zmanjšali stabilnost našega planeta.
Da bi ohranili planet, hkrati pa poskrbeli za vaše zdravje, vam priporočamo naslednji način prehranjevanja:
Vir:
Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., … in Murray, C. J. L. (2019). Food in the anthropocene: The EAT–Lancet commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447–492. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4
Želite izvedeti, kako z vašimi navadami vplivate na okolje? Odgovorite na vprašanja in izračunajte svoj ogljični odtis, ki je posledica vaših prehranjevalnih navad. 1. Kako pogosto uživate meso?
2. Kako pogosto uživate hitro hrano?
3. Kako pogosto kupujete hrano na lokalni tržnici ali pri kmetu?
4. Koliko hrane si pridelate sami ali v družini?
5. Ali uživate sezonsko hrano?
6. Kako pogosto uživate doma pripravljeno/kuhano hrano?
7. Si prizadevate kupovati sadje in zelenjavo, ki je pridelana lokalno ali v Sloveniji?
Seštejte točke: 1 točka za odgovor a 2 točki za odgovor b 3 točke za odgovor c 4 za odgovor d Vaš rezultat: 7 – 12 točk: Čestitam, vaše prehranjevalne navade izražajo nizek ogljični odtis. 13 – 21 točk: Ni tako slabo, a za podporo vašim prehranjevalnim navadam bi rabili še en planet Zemlja. 22 – 28 točk: Zelo slabo, vaše prehranjevalne navade izražajo zelo visok ogljični odtis. Potrebovali bi še 3 – 4 Zemlje, da bi podpirale vaše navade. Zamislite si 2 konkretna predloga, kaj bi lahko v naslednjem tednu spremenili v svoji prehrani/prehrani svoje družine. |
Avtorici: doc. dr. Mojca Stubelj in Karin Novak, UP FVZ
|
Projekt omogoča: ![]() ![]() Partnerji projekta: ![]() ![]() ![]() ![]() Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«. |