Načrt za spoprijemanje s stresom

Praktična vaja

Čas za vajo: 10 minut

VAJA: Spodaj vpišite vsaj dve vaši stresni situaciji in vaše običajne misli, čustva ter telesne občutke ob tem. Vpišite tudi, kaj običajno takrat storite

Sedaj že veste, da so misli, čustva in telesni odzivi samo vaša interpretacija stresnega dogodka in jih lahko spremenite. Prvi stolpec je že izpolnjen kot primer, vi pa izpolnite vsaj še naslednja dva.


OBIČAJNI STRESNI DOGODEK PRI DELU
OBIČAJNE MISLI OB DOGODKU
OBIČAJNA ČUSTVA OB DOGODKU
OBIČAJNI TELESNI OBČUTKI OB DOGODKU
OBIČAJNI STRESNI ODZIV
NOV ODZIV
Npr. Velika količina novih naročil vsak ponedeljek zjutraj.
Npr. Vsega tega mi ne bo uspelo končati pravočasno!
Če svojega dela ne končam dovolj hitro, pomeni, da sem neučinkovita.
Npr. Strah, jeza.
Npr. Napetost v trebuhu, napetost v hrbtu.
Npr. Nervozno in hitro opravljanje delovnih nalog.
Npr. -Spremenila sem osebno prepričanje (dobra sem tudi, če ne končam vseh nalog takoj).
- Ugotovila sem, kaj zares moram narediti in kaj ni nujno.


Če smo vzbudili vašo radovednost in bi radi sami nadaljevali z raziskovanjem, vas vabimo k prebiranju spodnjih gradiv. Spodnji seznam seveda ni popoln, je pa dobra popotnica za začetek.

- McGonigal, Kelly. 2017. Druga stran stresa. Ljubljana: UMco.
- Seligman, Martin. 2009. Naučimo se optimizma. Ljubljana: Mladinska knjiga.
- Seligman, Martin. 2007. What You Can Change. . . and What You Can't: The Complete Guide to Successful Self-Improvement. UK: Hodder & Stoughton General Division.          

Kam po strokovno pomoč?
Če se soočate s hudim stresom in imate občutek, da v zadnjih mesecih niste pridobili dovolj veščin, ki bi vam olajšale življenje s stresom, je koristno, da poiščete dodatno strokovno pomoč. V Sloveniji obstajajo mnogi dobri terapevti in psihologi, ki vam lahko pri tem pomagajo.

Svojega terapevta lahko najdete tako, da obiščete svojega izbranega osebnega zdravnika in mu poveste za vaše težave. Zdravnik vas bo potem napotil k strokovno usposobljenemu strokovnjaku. Lahko pa terapevta najdete preko spleta.

Pri tem velja, da se pozanimajte o njegovih referencah in razpoložljivosti. Več napotkov o vrstah in poteku iskanja pomoči najdete tudi tu.
 
V primeru nenadne in hude stiske se lahko obrnete na Center za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana ali na katero koli območno enoto za urgentno pomoč (urgenca).
Avtorica: dr. Ana Arzenšek, univ. dipl. psih., UP FM

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.