Koristi zdravega prehranjevanja

Koristni prispevki

Čas branja 3 minute
Ljudje jemo vsak dan, večkrat na dan. Naše telo porabi hranila iz obrokov, da zgradi tkiva, ohranja telesne funkcije in pridobi energijo za delo in gibanje, ne da se tega zavedamo ali o tem razmišljamo. Hrana je odgovorna za to, da naše telo pravilno deluje in se bori proti boleznim. Kako uspešno bo delovalo, je v veliki meri odvisno od tega, kaj bomo jedli. Če je v hrani, ki jo pojemo, vse, kar telo rabi, rečemo, da je hrana uravnotežena. Taka prehrana pomeni povečano verjetnost, da bomo ostali zdravi.

Spoznajte pet »top« koristi uravnoteženega prehranjevanja

Urejena telesna masa. Uravnotežena prehrana pomaga vzdrževati primerno telesno maso. Ta pomeni manjše tveganje za nastanek različnih bolezni. Primerna telesna masa za vašo višino se določi z indeksom telesne mase (ITM). Če je ta indeks med 18,5 in 24,9, pomeni, da smo normalno prehranjeni. Skrb, da se vaša telesna masa skozi leta ne spreminja in da vaš ITM ostaja v mejah normale, je pomembna za vaše zdravje.

Zmanjšano tveganje za rakava obolenja. Podatki inštituta za raziskave raka pravijo, da bi lahko 33 % rakavih obolenj na svetu preprečili z zdravo prehrano, redno telesno aktivnostjo in z ohranjanjem primerne  telesne mase.

Zmanjšano tveganje, da zbolimo za sladkorno boleznijo tipa 2. Uravnotežena prehrana je pomembna, da sta naš krvni sladkor in inzulin prisotna v našem telesu v primernih količinah. Kar 90 % sladkorne bolezni tipa 2 lahko preprečimo z upoštevanjem zdravega življenjskega sloga, predvsem ustrezne prehrane in gibanja.

Zmanjšano tveganje za bolezni srca in ožilja. Bolezni srca in ožilja so skupina bolezni, ki vključuje različna obolenja, med katerimi so najpomembnejša in najpogostejša povišan krvni tlak, koronarna bolezen srca, angina pektoris, srčni infarkt, odpoved srca, možganska kap in druge bolezni srca in ožilja. So najpogostejši vzrok umrljivosti v Sloveniji. Z upoštevanjem zdravega življenjskega sloga, predvsem ustrezne prehrane in gibanja, zmanjšamo tveganje kar za 80 %.

Boljše razpoloženje, manj utrujenosti. Ustrezna prehrana s primerno količino zelenjave, sadja in polnozrnatih živil vpliva na boljše razpoloženje, manj utrujenosti in manj simptomov depresije.            

Vi sami lahko torej največ naredite za svoje zdravje. Ustrezna prehrana vključuje raznovrstno sezonsko zelenjavo in sadje, polnozrnata škrobna živila, dobre maščobe in beljakovine. Spremljajte naše novice in izvedeli boste še več.

Koristne povezave: zloženkaplakatčlanek NIJZ

Avtorici: doc. dr. Mojca Stubelj, Karin Novak, UP FVZ  

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.