Kaj se dogaja v telesu med spanjem?

Članek

Čas za branje: 5 minut

Spanje je zaradi vseh bioloških procesov, ki med njim potekajo v telesu, bistvenega pomena za ohranjanje normalnih telesnih funkcij, tako fizičnih kot psihičnih. Med spanjem telo uravnava sproščanje pomembnih snovi, ki so pomembne za naše zdravje, dobro počutje in lepši izgled.

Kadar se dobro naspimo, to čutimo v izboljšanju počutja, zbranosti, bistrosti, odzivnosti, kreativnosti, storilnosti, moči, boljši pa je tudi spomin in naše razpoloženje. Vse to je posledica regenerativnih sposobnosti našega telesa, ki se ponoči posveti veliki akciji pospravljanja odpadnih snovi, uničevanja prostih radikalov ter obnavljanja tkiv in organov. Otroci ponoči rastejo, odrasli pa se tudi razstrupljamo in obnavljamo. Rek, da ima noč svojo moč v tem primeru še kako drži, saj ponoči s polno paro delujejo prav organi razstrupljanja.

Več o tem, kaj se v telesu dogaja, ko spimo, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku.

Kako pomembno je spanje, pogosto ugotovimo šele, ko začutimo posledice njegovega pomanjkanja.

Če vas zanima več o dogajanju v našem telesu med spanjem, priporočam v branje knjigo z naslovom Zakaj spimo, ki jo je napisal dr. Matthew Walker, nevroznanstvenik, ki se že vso svojo kariero ukvarja s preučevanjem spanja.
Avtorica: Darinka Radoja, univ. dipl. biopsih.

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.