Hiter zdrav zajtrk


Koristen video

Čas ogleda 5 minut

Zajtrk je pomemben za naše zdravje, zato dan začnemo z zajtrkom. Pojemo ga približno eno uro po tem, ko vstanemo. Če ga ne uspemo pojesti doma, ga zaužijemo na delovnem mestu.

Redni zajtrki pozitivno vplivajo na kontrolo apetita, količino glukoze v krvi in delovanje inzulina ter prispevajo k manjši utrujenosti. Posledica tega je manjše tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2.

Vzemimo si čas in v miru zaužijmo zajtrk. Ponavadi zajtrkujemo med 6. in 9. uro. Za zajtrk so priporočena naslednja živila: sadje, posneti navadni jogurt ali drugi mlečni izdelki, posneto mleko, polnozrnati kruh in pekovski izdelki, osnovni kosmiči, brez dodatkov (npr. ovseni, koruzni ali ječmenovi kosmiči) in kaše (prosena ali ajdova kaša), mlečni in skutni namazi ali zelenjavni namazi.


V spodnjem videoposnetku si oglejte nekaj predlogov za hiter zdrav zajtrk.

Avtorici: doc. dr. Mojca Stubelj in Karin Novak, UP FVZ  

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.