Dejstva o bolečinah pri delu in o tem, kako jih preprečiti.

Koristni članki

Čas branja 9 minut

Pozdravljeni, {contactfield=title}{contactfield=lastname}!
Mišično-skeletna bolečina na delovnem mestu je univerzalna človeška izkušnja - skoraj vsakdo se z njo sreča. Tovrstna bolečina ima velik vpliv na sposobnost opravljanja dela in je globalno odgovorna za več kot eno petino bolniških dopustov (Hoy et al., 2015), pri čemer je bolečina v spodnjem delu hrbta najpogostejša izmed težav.
Bolečina ne omejuje zgolj vaše zmožnosti kakovostnega opravljanja dela na delovnem mestu, ampak tudi bistveno omejuje vaše vsakodnevne aktivnosti, v katerih sicer uživate.

Kaj je povzročilo mojo bolečino?

Bolečina je lahko posledica specifičnega dogodka, ki povzroči poškodbo. Tovrstne poškodbe običajno omogočajo jasno diagnozo in se jih lahko prepozna (npr. zvin gležnja). Ko govorimo o bolečini, povezani z delovnim mestom, pa je le ta pogosteje posledica ponavljajočih gibov, težkega fizičnega dela ali celo dolgotrajnega sedenja. V teh primerih govorimo o preobremenitvenih poškodbah,  za katere pogosto ni mogoče določiti jasnega vzroka in/ali diagnoze za bolečino.
Verjetno ste že slišali kitajski pregovor, ki pravi »Spoznaj sebe, poznaj svojega sovražnika in zmagal boš sto bitk.« Prvi korak v bitki z izčrpanostjo in bolečinami lahko naredite sami. Vzemite si trenutek in poglejte video, ki smo ga pripravili za vas. V njem boste spoznali več o nastanku bolečine, saj je to prvi korak k vaši zmagi.

Kdaj iti k zdravniku

V primeru, da čutite bolečino, je obisk  zdravnika priporočljiv. Izključiti je namreč potrebno morebitne vzroke  za bolečino, ki bi zahtevali takojšnje zdravstvene ukrepe.

Kaj če ni jasnega vzroka za bolečine?

Morda  ste zaradi svojih težav v preteklosti že obiskali zdravnika in je  ugotovil, da je z vami »vse v redu«. To imenujemo tudi nespecifična  bolečina in pomeni le, da z uveljavljenimi diagnostičnimi metodami, kot  so rentgensko slikanje, ultrazvok ali magnetna resonanca, ni vidne  poškodbe, ki bi bila razlog za bolečino.
Ne bodite zaradi tega  razočarani ali jezni, saj to ne pomeni, da se vaš zdravnik »ni dovolj  potrudil«. Nespecifična mišično-skeletna bolečina je namreč zelo  pogosta. Če vzamemo za primer bolečine v spodnjem delu hrbta, je skoraj  90 % bolečin v spodnjem delu hrbta nespecifičnega izvora.
Prav  odsotnost jasne diagnoze pogosto povzroča negotovost in skrb, kar lahko  ima negativen učinek na doživljanje bolečine. Namesto slabe volje  poskusite tako informacijo sprejeti z optimizmom, saj pomeni, da v  ozadju vaših težav ni resnega obolenja in se bodo vaše težave s  pozitivnim odnosom in upoštevanjem priporočil, ki vam jih bomo  posredovali, lahko odpravile.

Še nekaj dejstev, ki vam lahko pomagajo premagati bolečino!

 • Jakost bolečine ni neposredno povezana z obsegom ali resnostjo poškodbe.
  Za  primer vzemimo ureznino s papirjem, verjetno poznate ta občutek, ki za  večino predstavlja zelo visoko stopnjo bolečine, kljub temu da gre za  minimalno poškodbo morda celo zgolj povrhnje plasti kože. Nasprotno pa  težje poškodovane osebe pogosto poročajo, da ob poškodbi niso čutile  praktično nobene bolečine.
 • Večji vpliv kot sam obseg poškodbe ima naše prepričanje o njeni nevarnosti.
  To  potrjujejo številne študije, ki sodelujoče izpostavijo enakemu  bolečinskemu dražljaju, vendar jim njegovo nevarnost različno  predstavijo. Na primer: enkrat osebi zagotovijo, da je postopek varen in  ne more povzročiti poškodbe, drugič pa predstavijo dražljaj kot  potencialno nevaren. V drugem primeru večina poroča o večji stopnji  bolečine kljub enakemu dražljaju.
 • S trajanjem bolečine se naši možgani prilagodijo na neprestano prejemanje dražljajev iz bolečinskih receptorjev.
  Posledično  že blago draženje receptorjev lahko občutimo kot bolečino, v nasprotnem  primeru pa takega dražljaja morda sploh ne bi zaznali. Prav zaradi teh  prilagoditev je odpravljanje dolgotrajne bolečine precej bolj zapleteno  in pogosto zahteva vključevanje različnih strokovnjakov.
 • Bolečina ima pomemben vpliv na naša čustva.
  Predvsem  dolgotrajna bolečina povzroča čustven stres ter pogosto povzroča jezo  in frustracije. To lahko vodi v začaran krog, saj lahko tako čustveno  stanje dodatno ojača občutenje bolečine.
 • Tudi pri degenerativnih spremembah je gibanje učinkovitejše od počitka!
  Prepričanje,  da je pri bolečinah v sklepih ali hrbtenici, ki so posledica »obrabe«,  potrebno počivati in razbremenjevati, so mit! Sodobne študije  sistematično dokazujejo pozitivne učinke gibanja in progresivnega  obremenjevanja tako na stopnjo zaznave bolečin kot tudi na funkcijo  prizadetih segmentov. Ob tem je potrebno upoštevati še dodatne pozitivne  učinke gibanja na splošno zdravje.
Viri:
1. Hoy D, Bain C, Williams G, et al. (2015). Reflecting on the global burden of musculoskeletal conditions: lessons learnt from GBD 2010 study and the next steps forward. Annals of Rheum Diseases 74 (1):4-7
2. Vooijs M, Leensen MC, Hoving JL, Daams JG, Wind H, Frings-Dresen MH (2015). Disease-generic factors of work participation of workers with a chronic disease: a systematic review. Int Arch Occup Environ Health 88(8):1015-29Avtorja:
doc. dr. Matej Voglar, mag. kin., dipl. fiziot., in Denisa Manojlović, mag. fiziot., dipl. fiziot.

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.