Branje deklaracij

Koristni nasveti

Čas branja 1 minuta

An image
Embalaža živil vsebuje kar nekaj podatkov ter številk, ki so namenjene potrošnikom. Sporočajo podatke o hranilni in energijski vrednosti živila. Za zdrav nakup je njihovo razumevanje zato ključnega pomena. Na embalaži se nahaja prehranska tabela, ki vsebuje podatke na 100 g živila, na porcijo živila ter delež priporočenega dnevnega vnosa (% PV).

Porcija in % PV se določata kot priporočeni vnos za povprečno odraslo osebo, ki za vzdrževanje telesne mase zaužije 2000 kcal (8400 kJ). Energijska vrednost je izražena v kilokalorijah (kcal) in kilojoulih (kJ). Iz prehranske tabele najprej razberemo, kakšna je energijska vrednost na 100 g izdelka. Za realno predstavo o količini zaužite energije moramo biti pozorni na količino, ki jo bomo dejansko zaužili (ali bo naš obrok vseboval 200 g živila ali le 50 g živila), zato je ob količini energije na 100 g podana tudi masa priporočene porcije.

Za lažje razumevanje podatkov z embalaže živil je bil razvit sistem označevanja hranilne vrednosti, ki ključne podatke označuje z barvami semaforja – z zeleno, oranžno in rdečo. Raziskovalci so namreč ugotovili, da pri tako prikazanih podatkih večina zna ločiti med "dobrim" in "manj dobrim" prehranskim profilom živila in bistveno lažje izbere živilo z ugodnejšo hranilno sestavo.


Lahko si naložite aplikacijo, ki vam bo pomagala pri odločitvah:

Avtorici: Simona Perčič, NIJZ, in doc. dr. Mojca Stubelj, UP FVZ  

Projekt omogoča:

Partnerji projekta:

Projekt »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS – STAR-VITAL: Združeni ukrepi za vitalnost starejših delavcev«. Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru 8. prednostne osi: »Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile«, 8.3. prednostne naložbe: »Aktivno in zdravo staranje«, 8.3.1. specifičnega cilja »Podaljševanje in izboljšanje delovne aktivnosti starejših, vključenih v ukrepe«.